Château Haut-Bailly 2009 - Millesima.fr
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Château Haut-Bailly 2009

SKU :1070/09 Bordeaux - Pessac-Léognan - Rouge - 13.5° - Détails
  • Parker/WA : 100
  • J. Robinson : 16

Le Château Haut-Bailly domine, depuis plus de quatre siècles, un vignoble de 30 hectares d'un seul tenant établi sur un sous-sol de pierres fossiles (faluns) et un sol de sables mêlés à des graves glissées du Quaternaire. La réputation de ce cru, établie au cours du XIXe siècle, le situe au rang des plus grands vins de Bordeaux, et le terme d'exceptionnel associé le plus souvent à Haut-Bailly souligne la noblesse de ses vins. Une politique de qualité très exigeante dans le respect de l'environnement et grâce à des méthodes alliant modernité et tradition est désormais poursuivie par Robert G. Wilmers, propriétaire depuis 1998 et Véronique Sanders, qui en assure aujourd'hui la gestion. Le Château Haut-Bailly bénéficie de vignes centenaires sur un quart de sa superficie et jouit d'un terroir unique qui assure à ses vins une régularité rare. Il doit le prestige qui est le sien au style inimitable que possèdent ses grands vins, marqués, quelle que soit la nature du millésime, par la finesse et l'élégance.

Wine Advocate-Parker :
I have had this wine now four separate times since I wrote my official review after bottling of the 2009s. It goes from strength to strength, and it is not surprising that it is now one of the perfect wines of this great, great vintage û the finest vintage of Bordeaux that I have tasted in 37 years covering that epicenter for world-class quality in wine. Much of it is attributable to winemaker Véronique Sanders and her boss, Robert Wilmers. Their incredibly draconian selection process and their enormous investments in both the viticulture and the estate as well as the winemaking facility have paid off brilliantly over the last decade. The 2009, which has an opaque ruby/purple color, an extraordinary nose of high-quality unsmoked cigar tobacco, graphite, blackcurrants and spice, hits the palate with a medium to full-bodied, saturated and rich mouthfeel, but an elegant and ethereal quality that is difficult to articulate. It is rich, complex and tastes as if it were the vinous equivalent of a remarkable haute couture creation from the late Coco Chanel. It is full-bodied yet elegant, powerful yet delicate, and remarkably velvety-textured, sumptuous and loaded with upside potential. It can be approached now, as most 2009s tend to be, given their richness of fruit, low acidity and extraordinary concentration, but the great complexity that will emerge from this fabulous terroir is at least a decade away, and this wine is set for 50 or more years of longevity. Kudos to Haut-Bailly!

Alcool 13.5°
Encépagement Cabernet Sauvignon/Merlot/Cabernet Franc
Decanter 18.5
J. Robinson 16
R. Gabriel 19
Parker/WA 100
Revue du Vin de France 19
Wine Spectator 94
Meadow 94
J. Suckling 97
Allergènes Contient des sulfites
Producteur/Metteur en bouteille CHATEAU HAUT BAILLY 33850 LEOGNAN FRANCE
Appellation Pessac-Léognan
Classement Cru classé
Couleur Rouge
Primeur Livrable
Kasher Non
Organique Non
Pays France
Producteur Château Haut-Bailly
Mention qualité AOC
Région Bordeaux
Vignoble Graves
1 300,00 €
Déclinaison :
Il se peut que le prix du produit soit mis à jour en fonction de votre sélection
  • Une caisse de 1 Double-Magnum (3l)

Non disponible