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Domaine Marcel Deiss : Mambourg Grand cru 2009

Alsace - Blanc - 14° Domaine Marcel Deiss Domaine Marcel Deiss 2009 F323/09
  • Parker : 86+
Produit à partir de Pinots cultivés sur calcaire oligocène, le millésime 2009 de la cuvée Mambourg du domaine Marcel Deiss surprend par sa délicieuse finesse aromatique. Elevé sur lies pendant un an, ce vin blanc d'exception possède une robe profonde, claire et limpide. La cuvée Mambourg 2009 Marcel Deiss dégage un bouquet aromatique dominé en premier lieu sur les fruits jaunes et le pain frais, avec une évolution sur des notes de vanille, boisé, cuir et écorce d'orange. La bouche est tendue avec une acidité flamboyante et grasse. Charpentée, sa finale rappelle le fruit vibrant du nez et les terroirs calcaires.

Wine Advocate-Parker :
Smokey, toasty, low-toned scents and flavors mark the Deiss 2009 Mambourg, testifying to its barrique-maturation and to the extreme ripeness of its vintage. Some of the same umami-rich, salt-tinged, caramelized roasted root vegetable character of the 2008 is on display too, albeit with a somehow darker shading, and accompanied by a roast meat element more familiar from red wines. But palpable tannins, warmth, and drying make for a finish that, while gripping, is not especially attractive. Could this pick up some levity and overcome its presently alcoholically-challenged and somewhat rustic demeanor, even short term? Right now, I would not predict success in cellaring, but I hope to have an opportunity to re-taste this. Deiss implies a metaphoric as well as literal connection between the personality of this Mambourg and the "fatigued" - i.e. over the eons eroded - Oligocene soil of the site.
Les prix légers
66,67 €
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EUR 720.0 Millesima In stock

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Produit à partir de Pinots cultivés sur calcaire oligocène, le millésime 2009 de la cuvée Mambourg du domaine Marcel Deiss surprend par sa délicieuse finesse aromatique. Elevé sur lies pendant un an, ce vin blanc d'exception possède une robe profonde, claire et limpide. La cuvée Mambourg 2009 Marcel Deiss dégage un bouquet aromatique dominé en premier lieu sur les fruits jaunes et le pain frais, avec une évolution sur des notes de vanille, boisé, cuir et écorce d'orange. La bouche est tendue avec une acidité flamboyante et grasse. Charpentée, sa finale rappelle le fruit vibrant du nez et les terroirs calcaires.

Wine Advocate-Parker :
Smokey, toasty, low-toned scents and flavors mark the Deiss 2009 Mambourg, testifying to its barrique-maturation and to the extreme ripeness of its vintage. Some of the same umami-rich, salt-tinged, caramelized roasted root vegetable character of the 2008 is on display too, albeit with a somehow darker shading, and accompanied by a roast meat element more familiar from red wines. But palpable tannins, warmth, and drying make for a finish that, while gripping, is not especially attractive. Could this pick up some levity and overcome its presently alcoholically-challenged and somewhat rustic demeanor, even short term? Right now, I would not predict success in cellaring, but I hope to have an opportunity to re-taste this. Deiss implies a metaphoric as well as literal connection between the personality of this Mambourg and the "fatigued" - i.e. over the eons eroded - Oligocene soil of the site.
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