Image pour Quinta do Noval : Vintage Port 2015 à partir de Millésima France
+ / - Survoler l'image pour effectuer un zoom
Autres vues
Autres vues

Quinta do Noval : Vintage Port 2015

Duriense - Porto - Rouge - 19.5° Quinta do Noval Quinta do Noval 2015 4002/15
  • Parker : 94-95

Quinta do Noval Vintage Port 2015 : un vin de Porto d'une grande puissance

Le Quinta do Noval Vintage Port 2015 est un vin produit sur l'appellation Porto. Quinta do Noval Vintage Port 2015 est issu d'un assemblage de Touriga Nacional, de Touriga Franca, de Tinto Cão et de Sousão. L'élevage du vin est effectué durant 18 mois, en fûts dans la cave climatisée de Quinta do Noval.

Le millésime 2015 est marqué par un hiver froid et sec, suivi par un printemps chaud alternant températures extrêmement élevées et grandes averses. Ces réserves hydriques permettent un développement idéal de la vigne. Celles-ci réagissent très bien à l'été chaud et sec qui suit, grâce aux réserves en eau précédemment établies. Les vendanges ont d'abord débuté le 2 septembre, avec 30% de la production ramassé avant les pluies du 13 au 16 septembre. Les vendanges reprennent ensuite le 24 septembre avec une météo parfaite et des raisins à une maturation parfaite.

À la dégustation, le Quinta do Noval Vintage Port 2015 développe au nez des notes de poivre noir sauvage. Il se révèle frais et équilibré en bouche, offrant une splendide structure tannique. Le vin fait preuve de puissance, de profondeur et d'une incroyable longueur sur la finale. Sans aucun doute, un futur classique de la Maison Quinta do Noval.



Wine Advocate-Parker :
The 2015 Vintage Port is a field blend aged for 18 months in old casks. It comes in at 94 grams per liter of residual sugar. This was a tank sample, out of barrel and the final blend, about two weeks away from bottling when tasted at Noval's lodge, but it was also retasted from bottle in the USA a short while later. Given the shipping not long after bottling, I'll still use a range, even if leaning to the higher part of it. It should be in the marketplace by the time this article appears. Lighter styled, this has an elegant mid-palate and subtle demeanorùbut Noval always seems to me to emphasize mid-palate finesse. Then, there are the gloriously fresh flavors of the vintage, a year that produced fine intensity of flavor. Strongly aromatic, it also has hints of eucalyptus on the nose and/or cistus. Tightening steadily as it aired out, it demonstrated that it has that serious backbone, the firmness, I've come to expect, too. It was much more interesting about three days after it was first opened, sunnier and more expressive. The finish is long and jam-packed with delicious fruit, while the purity of that fruit is remarkable. Between its backbone and the freshness of the year, it should age well. Few will refuse a second glass of this debonair Porto at the moment, but it has a significant upside in the cellar. The fashionable trend these days is to suggest drinking Vintage Port younger and younger, but many will be happier with this around 2030-2035 or so. Admittedly, it is wonderfully delicious now.;2027 - 2065
Les prix légers
90,74 €
EUR 490.0 Millesima In stock

Grands Vins de Quinta do Noval (Duriense) en stock chez Millesima - leader de la vente de vin en ligne - disponibles dans nos chais de Bordeaux.

Quinta do Noval Vintage Port 2015 : un vin de Porto d'une grande puissance

Le Quinta do Noval Vintage Port 2015 est un vin produit sur l'appellation Porto. Quinta do Noval Vintage Port 2015 est issu d'un assemblage de Touriga Nacional, de Touriga Franca, de Tinto Cão et de Sousão. L'élevage du vin est effectué durant 18 mois, en fûts dans la cave climatisée de Quinta do Noval.

Le millésime 2015 est marqué par un hiver froid et sec, suivi par un printemps chaud alternant températures extrêmement élevées et grandes averses. Ces réserves hydriques permettent un développement idéal de la vigne. Celles-ci réagissent très bien à l'été chaud et sec qui suit, grâce aux réserves en eau précédemment établies. Les vendanges ont d'abord débuté le 2 septembre, avec 30% de la production ramassé avant les pluies du 13 au 16 septembre. Les vendanges reprennent ensuite le 24 septembre avec une météo parfaite et des raisins à une maturation parfaite.

À la dégustation, le Quinta do Noval Vintage Port 2015 développe au nez des notes de poivre noir sauvage. Il se révèle frais et équilibré en bouche, offrant une splendide structure tannique. Le vin fait preuve de puissance, de profondeur et d'une incroyable longueur sur la finale. Sans aucun doute, un futur classique de la Maison Quinta do Noval.



Wine Advocate-Parker :
The 2015 Vintage Port is a field blend aged for 18 months in old casks. It comes in at 94 grams per liter of residual sugar. This was a tank sample, out of barrel and the final blend, about two weeks away from bottling when tasted at Noval's lodge, but it was also retasted from bottle in the USA a short while later. Given the shipping not long after bottling, I'll still use a range, even if leaning to the higher part of it. It should be in the marketplace by the time this article appears. Lighter styled, this has an elegant mid-palate and subtle demeanorùbut Noval always seems to me to emphasize mid-palate finesse. Then, there are the gloriously fresh flavors of the vintage, a year that produced fine intensity of flavor. Strongly aromatic, it also has hints of eucalyptus on the nose and/or cistus. Tightening steadily as it aired out, it demonstrated that it has that serious backbone, the firmness, I've come to expect, too. It was much more interesting about three days after it was first opened, sunnier and more expressive. The finish is long and jam-packed with delicious fruit, while the purity of that fruit is remarkable. Between its backbone and the freshness of the year, it should age well. Few will refuse a second glass of this debonair Porto at the moment, but it has a significant upside in the cellar. The fashionable trend these days is to suggest drinking Vintage Port younger and younger, but many will be happier with this around 2030-2035 or so. Admittedly, it is wonderfully delicious now.;2027 - 2065
Ajouter au panier