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Potensac 2015 privilégie cette année dans son assemblage, 38 % de Cabernet Sauvignon, 45 % de Merlot et 17 % de Cabernet Franc. Vendangés entre le 25 septembre et le 10 octobre pour les cépages plus tardifs, ce Médoc exprime avec beaucoup d'éclat des merlots qui n'ont pas souffert de surmaturité ni de la sécheresse. Le nez de fruits noirs et d'épices est dense et bavard. La bouche, avec un caractère très droit, faussement austère, s'organise autour de tanins solides mais parfaitement extraits, lesquels s'affineront en fin d'élevage à n'en pas douter. Le milieu de bouche est charnu, juteux et présente un grand poids de vin. Une réussite sur l'appellation compte tenu de certaines difficultés que d'autres ont pu rencontrer avec une météo pas toujours clémente au moment des récoltes, difficultés très localisées selon les lieux.
Critique de vin
Château Potensac 2015
Parker
89-91
100
J. Robinson
16.5
20
Wine Advocate-Parker :
The 2015 Potensac is a blend of 45% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon and 17% Cabernet Franc that was cropped at 50 hl/ha, and raised in one-third new oak. There is a sense of airiness on the nose: small dark cherries, crème de cassis and crushed strawberry, pretty and nicely focused. The palate is medium-bodied with edgy tannin, fresh and citrus in style, just a touch of reduction towards the finish, but they will blow off by the time it is in bottle. I would have just preferred more persistence on the finish, but otherwise this is a decent Potensac.
The 2015 Potensac is a blend of 45% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon and 17% Cabernet Franc that was cropped at 50 hl/ha, and raised in one-third new oak. There is a sense of airiness on the nose: small dark cherries, crème de cassis and crushed strawberry, pretty and nicely focused. The palate is medium-bodied with edgy tannin, fresh and citrus in style, just a touch of reduction towards the finish, but they will blow off by the time it is in bottle. I would have just preferred more persistence on the finish, but otherwise this is a decent Potensac.