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Taylor's : Very Old Single Harvest Port 1965

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    Un vin de Porto élégant et équilibré

    Le Very Old Single Harvest Port 1965 de Taylor's est un vin de Porto ayant été élevé en vieux fûts de chêne durant 50 années. Le cépage utilisé pour réaliser ce vin est le Porto Blend.

    À la dégustation, le Very Old Single Harvest Port 1965 de Taylor's présente une robe au noyau de couleur fauve et entourée d'une auréole ambrée aux subtils reflets verts. Le nez dégage une grande finesse et de la délicatesse avec des arômes de noisettes, de chêne, de confiture d'oranges, de poivre noir et de cannelle. La bouche est pleine et somptueuse, faisant preuve d'une splendide rondeur ainsi que d'une texture soyeuse qui se marient avec de riches saveurs épicées et chaleureuses. La finale de ce vin, plutôt moelleuse, est d'une fantastique longueur, alors qu'on peut ressentir une vive acidité. Un vin élégant et équilibré à déguster dès maintenant.

    Parker : 95 / 100
    J. Robinson : 18 / 20
    Wine Advocate-Parker :
    The 1965 Very Old Single Harvest Port, that is, a Coheita, single vintage tawny, is part of Taylor's continuing series of releases of old Colheitas. A field blend of typical grapes, it comes in at 157 grams per liter of residual sugar. In the overall context of amazing old Colheitas, it may not take 1st prize, but it will strike anyone who loves them as pretty fine. Get ready for those aromatics that are powerful from several feet away. Irresistible on opening, it has an up-front rush of sugar, concentrated aromatics and remarkable concentration of flavor on the finish. Laced with classic old tawny nuances, including a bit of molasses and treacle, it ends with a dark, burnished feel. The mid-palate depth is just average. There are some whiffs of brandy that are sometimes rather too obvious here and there, but not often. Overall, it is bright and lively, with its good acidity cutting through the sugar and concentrated flavors. The two balance each other well. Some tawnies are caressing and sensual; some are rich and lush; some lean more to bite and focus. This is in the latter category, but the price of admission here is that concentration of mature, old tawny Port flavors. The acidity and the sugar lace those flavors into the palate. It emphasizes treacle more as time goes on. It's pretty fine. Note: this was tasted from a 375ml with a bar-top cork.
    DuriensePorto
    Alcool
    21

    Encépagement
    Porto Blend

    Vin liquoreux
    Oui

    Environnement
    Agriculture Raisonnée

    J. Robinson
    18

    Wine Spectator
    95

    Pays
    Portugal

    Mention qualité
    DOC

    Région
    Duriense

    Appellation
    Porto

    Couleur
    Rouge

    Producteur
    Taylor's

    Parker
    95

    Allergènes
    Contient des sulfites

    1.1.3