haut-brion-blanc-rouge_1061.jpg
+ / - Survoler l'image pour effectuer un zoom
Autres vues
Autres vues

Château Haut-Brion 2009

Bordeaux - Pessac-Léognan - Rouge - 14.5° Château Haut-Brion Château Haut-Brion 2009 1061/09
  • Parker : 100
  • J. Robinson : 16

Une année 2009 exceptionnelle

Château Haut-Brion est le plus ancien des Grands Crus de Bordeaux avec une histoire de plus de cinq siècles. Issu d'un vignoble d'une superficie de 48ha, son millésime 2015 est un assemblage de Merlot Noir, de Cabernet Sauvignon et de Cabernet Franc

Si sa couleur de robe rouge violacée augure une certaine densité, à l'agitation le Château Haut-Brion 2009 révèle un nez profond, chaleureux et d'une grande maturité. En bouche, ce vin issu de l'appellation Pessac-Léognan est large dès le début et plein du milieu jusqu'à la fin. Onctueux, sa concentration est relativement épaisse mais une fraîcheur se développe et vient équilibrer cette puissance. Nous retrouvons une certaine maturité et un toucher des tanins similaires aux millésimes 1990 et 1989. C'est sûrement le plus beau millésime jamais produit par le domaine. 



Wine Advocate-Parker :
What a blockbuster effort! Atypically powerful, one day, the 2009 Haut-Brion may be considered to be the 21st century version of the 1959. It is an extraordinarily complex, concentrated effort made from a blend of 46% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon and 14% Cabernet Franc with the highest alcohol ever achieved at this estate, 14.3%. Even richer than the perfect 1989, with similar technical numbers although slightly higher extract and alcohol, it offers up a sensational perfume of subtle burning embers, unsmoked cigar tobacco, charcoal, black raspberries, wet gravel, plums, figs and blueberries. There is so much going on in the aromatics that one almost hesitates to stop smelling it. However, when it hits the palate, it is hardly a letdown. This unctuously textured, full-bodied 2009 possesses low acidity along with stunning extract and remarkable clarity for a wine with a pH close to 4.0. The good news is that there are 10,500 cases of the 2009, one of the most compelling examples of Haut-Brion ever made. It requires a decade of cellaring and should last a half century or more. Readers who have loved the complexity of Haut-Brion should be prepared for a bigger, richer, more massive wine, but one that does not lose any of its prodigious aromatic attractions.
Les prix légers
1 828,70 €
Declinaison :
Le prix du produit peut être mis à jour en fonction de votre sélection
  • c_cb_6
  • d_cb_3
  • e_cb_1
  • g_cb_1
  • wc_wcl_1
EUR 7900.0 Millesima In stock

Grands Vins de Château Haut-Brion (Bordeaux) en stock chez Millesima - leader de la vente de vin en ligne - disponibles dans nos chais de Bordeaux.

Une année 2009 exceptionnelle

Château Haut-Brion est le plus ancien des Grands Crus de Bordeaux avec une histoire de plus de cinq siècles. Issu d'un vignoble d'une superficie de 48ha, son millésime 2015 est un assemblage de Merlot Noir, de Cabernet Sauvignon et de Cabernet Franc

Si sa couleur de robe rouge violacée augure une certaine densité, à l'agitation le Château Haut-Brion 2009 révèle un nez profond, chaleureux et d'une grande maturité. En bouche, ce vin issu de l'appellation Pessac-Léognan est large dès le début et plein du milieu jusqu'à la fin. Onctueux, sa concentration est relativement épaisse mais une fraîcheur se développe et vient équilibrer cette puissance. Nous retrouvons une certaine maturité et un toucher des tanins similaires aux millésimes 1990 et 1989. C'est sûrement le plus beau millésime jamais produit par le domaine. 



Wine Advocate-Parker :
What a blockbuster effort! Atypically powerful, one day, the 2009 Haut-Brion may be considered to be the 21st century version of the 1959. It is an extraordinarily complex, concentrated effort made from a blend of 46% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon and 14% Cabernet Franc with the highest alcohol ever achieved at this estate, 14.3%. Even richer than the perfect 1989, with similar technical numbers although slightly higher extract and alcohol, it offers up a sensational perfume of subtle burning embers, unsmoked cigar tobacco, charcoal, black raspberries, wet gravel, plums, figs and blueberries. There is so much going on in the aromatics that one almost hesitates to stop smelling it. However, when it hits the palate, it is hardly a letdown. This unctuously textured, full-bodied 2009 possesses low acidity along with stunning extract and remarkable clarity for a wine with a pH close to 4.0. The good news is that there are 10,500 cases of the 2009, one of the most compelling examples of Haut-Brion ever made. It requires a decade of cellaring and should last a half century or more. Readers who have loved the complexity of Haut-Brion should be prepared for a bigger, richer, more massive wine, but one that does not lose any of its prodigious aromatic attractions.
Ajouter au panier