Château Montrose 2010

 T.T.C.Une caisse de 6 Bouteilles (75cl)
Ce vin-ci est considéré comme comptant parmi les plus grands millésimes jamais produits à Montrose. Il a besoin d'au moins une autre dizaine d'années de garde. Le vin est opaque noir et bleu, avec un nez incroyable de myrtille et de liqueur de mûre, sur des notes d'encens, de réglisse et de fleurs d'acacia. Les tanins sont incroyablement doux et très présents à la fois. Le vin est corsé, voire même massif, d'une grande pureté et profondeur, avec une finale qui dure près d'une minute. Garde de 50 à 75 ans. Robert Parker
Parker : 99 / 100
J. Robinson : 17.5+ / 20
Wine Advocate-Parker :
Tasted at the Montrose vertical in London, the 2010 Montrose was the youngest vintage by some 115 years, but it is undeniably one of the best. It is a blend of 53% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 9% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot picked from 27 September until 15 October. Deep, almost opaque in color, it has a tightly wound, arresting nose of blackberry, bilberry, crushed violets and graphite all with quite brilliant delineation. The palate is medium rather than full-bodied, laden with plenty of fruit, grippy like many 2010s with a structured, masculine and tannic finish that wards you away for another 10-15 years. However, it is still possible to admire the purity and delineation of this long-term Montrose, a wine that comes with a compulsory cellaring. Patience will be handsomely rewarded. How long can you wait? Tasted June 2016.
BordeauxSaint-Estèphe
Vignoble
Médoc

Alcool
14

Vin liquoreux
Non

Environnement
Agriculture Raisonnée

J. Robinson
17.5+

J. Suckling
97

R. Gabriel
19

Wine Spectator
97

Pays
France

Mention qualité
AOC

Encépagement
Cabernet Sauvignon/Merlot/Cabernet Franc

Région
Bordeaux

Appellation
Saint-Estèphe

Couleur
Rouge

Producteur
Château Montrose

Classement
2e cru classé

Parker
99

Allergènes
Contient des sulfites