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Château Figeac 2010

Château Figeac 2010
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Le millésime 2010 peut être qualifié d’exceptionnel dans le Bordelais en général et pour le château Figeac 2010 en particulier. Avec des merlots ronds et gras et des cabernets somptueux et charmeurs sur les fruits rouges, nul doute encore une fois que le château Figeac s’affirme comme l’un des très grands vins de Saint-Emilion. En bouche, l'attaque de ce 1er cru classé est élégante, complexe avec une bouche assez tannique mais pleine de finesse et beaucoup de personnalité. C'est un 1er cru classé de très grande classe.
Parker : 97 / 100
J. Robinson : 18 / 20
Wine Advocate-Parker :
Tasted at the Château Figeac vertical at the property and then in Bordeaux a year later. The 2010 Figeac was a problem child in its youth, very variable and difficult to pin down, vexing on occasion. Now with a couple of years in bottle, it is really beginning to show what it can do and it far surpassed my expectations. Certainly, it is more withdrawn on the nose compared to the more generous 2009 Figeac. The aromatics are holding everything back. Then, with continued aeration it reveals a subtle marine influence--seaweed and sea spray scents, estuary mudflats. The palate is medium-bodied with moderate depth, but what really distinguishes this wine are the fineness of the tannin, the symmetry of the structure and freshness on the finish, facets hitherto kept secret. As such, it surpasses the 2009, the weightless but intense finish beckoning you to take another sip. The aromatics need to up their game and match what's evolving on the palate--if they do, this will be a very serious Figeac. Tasted July 2016.
BordeauxSaint-Emilion
Alcool
14

Encépagement
Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc/Merlot

Vin liquoreux
Non

J. Robinson
18

J. Suckling
98

R. Gabriel
19

Wine Spectator
96

Pays
France

Mention qualité
AOC

Vignoble
Libournais

Région
Bordeaux

Appellation
Saint-Emilion

Couleur
Rouge

Producteur
Château Figeac

Classement
1er grand cru classé "B"

Parker
97

Allergènes
Contient des sulfites

1.1.3