1er Grand Cru Classé B de Saint-Émilion, le château Canon La Gaffelière profite d'un vignoble implanté sur des sols argilo-calcaires et argilo-sableux. L'élevage du vin est effectué en barriques (dont 60% en barriques neuves), sur lies fines. Le Château Canon La Gaffelière est issu d'un assemblage de 55% Merlot, de 35% de Cabernet Franc et de 10% de Cabernet Sauvignon.
Le château Canon La Gaffelière 2016 développe des arômes de fruits rouges, fruits noirs et une belle minéralité. En bouche, il se montre magnifiquement équilibré, avec de savoureuses touches de mûres alliées au graphite. Le vin fait preuve de fraîcheur en bouche, avec une superbe tension et une finale extrêmement persistante.
The 2016 Canon la Gaffeliere is a blend of 55% Merlot, 35% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon (vines organically certified) picked from 26 September to 15 October and matured in 60% new oak. The yield is 42 hectoliters per hectare. This offers one of the most cerebral aromatics that I have encountered from this Saint Emilion estate: mineral-rich red and black fruit, quite edgy, almost flinty in style. I adore the focus of these aromas that are wired directly into the olfactory senses. The palate is very well balanced and governed by the Cabernet component. The black fruit is lifted by some lovely graphite notes that lend it a very Left Bank-like personality. It is fresh, taut and linear with a very persistent finish. Unlike other vintages of Canon la Gaffelière, I feel that this will require four to five years in bottle. As good as the 2015 last year, it might even surpass it.