La robe rouge sombre est intense. Le nez de Cheval Blanc 2010, profond, typique d'un grand Cabernet franc, révèle sa complexité avec des arômes de fruits rouges mûrs, de cassis, de framboises, mêlées à des zestes de bergamote et de verveine fraîche. A l'aération, la richesse florale rejaillit : bouton de rose et violette. En bouche, l'attaque de ce Saint-Emilion est souple et soyeuse. Les tanins au grain fin sont déjà fondus dans une texture soyeuse. La finale interminable est d'une fraîcheur remarquable. Signe d'un très grand millésime.
Parker : 100 / 100
J. Robinson : 18+ / 20
Wine Advocate-Parker :
Deep garnet in color and made of 54% Cabernet Franc and 46% Merlot, the nose of the 2010 Cheval Blanc is a bit subdued to begin, measuredly opening out to reveal achingly provocative notions of molten chocolate, preserved Morello cherries, baked blackberries, boysenberries and blueberry compote with wafts of underbrush, cigar box, cumin seed and sandalwood. Full-bodied, the palate is a full-on atomic bomb waiting to go off, with very tightly coiled, slowly maturing black fruits eking out glimpses of a vast array of nuances. Still very youthful, it finishes with an incredibly persistent, jaw-dropping display of earth and mineral fireworks. I'd leave this one for another 5 years and drink it over the next 50.