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Jacquesson : Dizy Corne Bautray 2004

Champagne - Blanc - 12° Jacquesson Jacquesson 2004 3207/04
  • Parker : 94
  • J. Robinson : 17
La cuvee Dizy Corne Bautray provient d'un hectare de chardonnay planté en 1960 sur la commune de Dizy, orienté sud-ouest sur un sol argilo-calcaire très riche. Le millésime 2004 se pare d'une robe jaune paille brillante avec une dentelle de fines bulles. Le nez est d'une belle complexité, sur les arômes d'iris, de pomme, de pêche ou encore d'amande grillée et de miel d'acacia. Au palais, il est cristallin, avec une belle minéralité, une acidité vivifiante et une note saline en finale. La Maison Jacquesson est une maison de champagne particulièrement minutieuse et exigeante dans le travail de sa vigne et la vinification, et ce dans le but de révéler au mieux l'expression du terroir et la typicité du vin. La Maison a distingué quatre lieux-dits : Corne Bautray et Terre Rouge à Dizy, Champ Caïn à Avize et Vauzelle Terme à Ay, qui ne sont produits que lors de millésimes exceptionnels.

Wine Advocate-Parker :
Jacquesson's roughly 5,000 bottles of 2004 Extra Brut Dizy Corne Bautray issue from (what were then) 44 year-old vines in the cool, breezy upper reaches of the eponymous site. This translates into a metaphorically cool, laid-back wine that for some tasters - and especially when first opened - might seem slightly aloof. But there is dazzling complexity here, as well as the impeccably balance - at near bone dryness - that characterizes all of the Jacquesson bottlings I most recently tasted. Scents of iris, apple pip, peach kernel, quinine, and toasted almond set the tone for piquancy that follows on a palate strongly alkaline in undertone and loaded with bittersweet, illusive inner-mouth floral perfume. Imagine chomping from behind on honeysuckle, stem and all, and you have some inkling of the effect. The sense of transparency here is striking, and there is even more to be glimpsed after the wine has been open for a day, with toasted pumpkin seed, lime rind, and an enhanced vividness of iris perfume emerging. A hint of salinity stimulates the salivary glands in the long, interactively complex, and downright thought-provoking finish. This will seduce you only if you meet it more than half way, and it is not about to shed its silken, mineral-sequined shroud. I suspect it will merit following for more than a decade, though I must confess ignorance with older exemplars of this bottling.
Les prix légers
200,00 €
EUR 360.0 Millesima In stock

Grands Vins de Jacquesson (Champagne) en stock chez Millesima - leader de la vente de vin en ligne - disponibles dans nos chais de Bordeaux.

La cuvee Dizy Corne Bautray provient d'un hectare de chardonnay planté en 1960 sur la commune de Dizy, orienté sud-ouest sur un sol argilo-calcaire très riche. Le millésime 2004 se pare d'une robe jaune paille brillante avec une dentelle de fines bulles. Le nez est d'une belle complexité, sur les arômes d'iris, de pomme, de pêche ou encore d'amande grillée et de miel d'acacia. Au palais, il est cristallin, avec une belle minéralité, une acidité vivifiante et une note saline en finale. La Maison Jacquesson est une maison de champagne particulièrement minutieuse et exigeante dans le travail de sa vigne et la vinification, et ce dans le but de révéler au mieux l'expression du terroir et la typicité du vin. La Maison a distingué quatre lieux-dits : Corne Bautray et Terre Rouge à Dizy, Champ Caïn à Avize et Vauzelle Terme à Ay, qui ne sont produits que lors de millésimes exceptionnels.

Wine Advocate-Parker :
Jacquesson's roughly 5,000 bottles of 2004 Extra Brut Dizy Corne Bautray issue from (what were then) 44 year-old vines in the cool, breezy upper reaches of the eponymous site. This translates into a metaphorically cool, laid-back wine that for some tasters - and especially when first opened - might seem slightly aloof. But there is dazzling complexity here, as well as the impeccably balance - at near bone dryness - that characterizes all of the Jacquesson bottlings I most recently tasted. Scents of iris, apple pip, peach kernel, quinine, and toasted almond set the tone for piquancy that follows on a palate strongly alkaline in undertone and loaded with bittersweet, illusive inner-mouth floral perfume. Imagine chomping from behind on honeysuckle, stem and all, and you have some inkling of the effect. The sense of transparency here is striking, and there is even more to be glimpsed after the wine has been open for a day, with toasted pumpkin seed, lime rind, and an enhanced vividness of iris perfume emerging. A hint of salinity stimulates the salivary glands in the long, interactively complex, and downright thought-provoking finish. This will seduce you only if you meet it more than half way, and it is not about to shed its silken, mineral-sequined shroud. I suspect it will merit following for more than a decade, though I must confess ignorance with older exemplars of this bottling.
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