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Château Haut-Bailly 2015

Bordeaux - Pessac-Léognan - Rouge - 14° Château Haut-Bailly Château Haut-Bailly 2015 1070/15
  • Parker : 95-97
  • J. Robinson : 18

2015 est un millésime précoce d'un point de vue phénologique malgré un débourrement tardif autour du 15 avril. Du mois d'août jusqu'à la fin des vendanges, la vigne est belle et saine. L'état sanitaire est irréprochable. La vendange est superbe. 2015 se confirme être un millésime exceptionnel. Issus de fruits parfaitement mûrs, ils donnent au château Haut-Bailly 2015 un ensemble de belle harmonie caractérisé par une douceur de fond remarquable. Le millésime 2015 se caractérise par la puissance des Cabernets qui dominent l’assemblage. Denses, charnus et onctueux, ils s’associent avec harmonie à des Merlots qui ont de la structure. Les Petits Verdots, noirs et épicés, apportent une touche de complexité à l’assemblage. 



Wine Advocate-Parker :
The 2015 Haut Bailly is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot (Véronique Sanders told me that the latter was planted three years ago.) My sample included 80% new oak, but there will be 50% in the final blend. Deep in color, the bouquet is very intense with multilayered blackberry, blueberry, crème de cassis and subtle black olive aromas, introverted at first but soon racing out of the blocks with aeration. The palate is medium-bodied with ripe, quite firm tannin. This is an Haut-Bailly with real backbone, real sense of purpose. It could have tipped over into being overpowering due to that intense Merlot, but the acidity keeps everything in check and the finish demonstrates wonderful tension. In particular, the aftertaste is incredibly long in the mouth. This Haut Bailly is up there with the 2009 and 2010 - a bravura Pessac-Léognan destined for long-term ageing. Do yourself (and the wine) a favor and cellar it for 12 years, drinking the 2012 or 2013 before reaching for this.
Les prix légers
140,74 €
EUR 139.0 Millesima In stock

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2015 est un millésime précoce d'un point de vue phénologique malgré un débourrement tardif autour du 15 avril. Du mois d'août jusqu'à la fin des vendanges, la vigne est belle et saine. L'état sanitaire est irréprochable. La vendange est superbe. 2015 se confirme être un millésime exceptionnel. Issus de fruits parfaitement mûrs, ils donnent au château Haut-Bailly 2015 un ensemble de belle harmonie caractérisé par une douceur de fond remarquable. Le millésime 2015 se caractérise par la puissance des Cabernets qui dominent l’assemblage. Denses, charnus et onctueux, ils s’associent avec harmonie à des Merlots qui ont de la structure. Les Petits Verdots, noirs et épicés, apportent une touche de complexité à l’assemblage. 



Wine Advocate-Parker :
The 2015 Haut Bailly is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot (Véronique Sanders told me that the latter was planted three years ago.) My sample included 80% new oak, but there will be 50% in the final blend. Deep in color, the bouquet is very intense with multilayered blackberry, blueberry, crème de cassis and subtle black olive aromas, introverted at first but soon racing out of the blocks with aeration. The palate is medium-bodied with ripe, quite firm tannin. This is an Haut-Bailly with real backbone, real sense of purpose. It could have tipped over into being overpowering due to that intense Merlot, but the acidity keeps everything in check and the finish demonstrates wonderful tension. In particular, the aftertaste is incredibly long in the mouth. This Haut Bailly is up there with the 2009 and 2010 - a bravura Pessac-Léognan destined for long-term ageing. Do yourself (and the wine) a favor and cellar it for 12 years, drinking the 2012 or 2013 before reaching for this.
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